Сравни
0 Количка
Категории

Как да изберем хладилник?

 

 

 

 

 

 

Хладилникът е един от най-важните домакински уреди и с избора му трябва да се подхожда с голямо внимание. Когато планирате покупка на хладилник, първата и най-важна характеристика е размерът. Обърнете специално внимание на този проблем, в случай, че имате малка кухня. Запознати с всички функции и възможности на хладилниците, можете да решите кои от тях ще отговарят на Вашите изисквания.

Обем на хладилника

Хладилник с общ обем 200 литра е достатъчен за 2-ма души. Размери по-големи от 300 литра могат да се използват от 3 и повече човека. Размерът и функциите на хладилниците до голяма степен се определят от броя на отделенията им, поради което те са важен елемент при избора на хладилник.

Видове хладилници в зависимост от отделенията и камерите:

 

  Брой на отделенията:

Броят на отделенията с различна функция, се определят от дизайна на хладилника. Съвременните хладилници могат да бъдат оборудвани с фризер, мини бар, зони за свежи плодове и зеленчуци и други. Общият брой на отделенията може да достигне до 5.

 

Хладилници с една врата

Тези хладилници са с вградена камера. Могат да бъдат ниски и тесни, с малка камера, която обикновено се намира в горната част. Размерите на хладилниците могат да имат следните разновидности: височина 85-160 см, ширина 55 см, дълбочината обикновено стандартна - 60 см. Предимството им е ниската цена, която се дължи на опростения дизайн и функции. 

 

Хладилници с горна камера

При тези хладилници достъпът до камерата се извършва с отделна врата. Камерата е разположена в горната част на хладилника. 

 

Хладилници с фризер

Това са най-популярните хладилници. При тях фризерът е разположен в долната част на хладилника. Съотношението на хладилната част към фризерното отделение е 3:1. Те предлагат по-голяма група от функции в сравнение с горепосочените видове, поради което са най-предпочитани. 

 

Три-камерни хладилници

В допълнение към фризера или камерата, някои хладилници разполагат с трета зона, наречена "Fresh zone”. В нея температурата е от 0 до 2 градуса. Тя е идеална за съхранение на бързо развалящи се храни, които не трябва да се замразяват. При такива условия, продуктите запазват свежестта и аромата си по-дълго.

 

Хладилници с четири или повече отделения

Те може да имат две отделни зони на свежест, като едната е с повишена влажност, използвана само за плодове и зеленчуци и камера за вино. Колкото повече камери има хладилникът, толкова повече възможности предлага за съхраняване на различни видове продукти, при оптимални условия за всеки отделен случай. Но не забравяйте, че големият брой отделения оказват влияние върху цената и размера на хладилниците.

 

Хладилници Side-by-Side

Те разполагат с две врати, които се отварят в противоположни посоки. Височината им може да бъде около 180 см, дълбочина - 60-80 см и ширина - 100 см.  Те са оборудвани с голям брой камери. Тяхното местоположение може да бъде различно, например фризерът може да се намира в страни и да заема половината от ширината на вратата или долу по цялата ширина на вратата. Тези хладилници са с голям капацитет и функции. Предназначени са предимно за ресторанти и големи домакинства.

Отделения в хладилника: 

 

Диспенсер за вода

Използва се за съхранение на студени течности и вода. Той представлява резервоар, който е разположен в хладилника и достъпът до него е посредством кранче, намиращо се на външната част на вратата. Съществуват модели, при които има воден филтър за почистване на вода, комбинация от ледогенератор и диспенсър.

 

Генератор на лед

Устройство за образуване на лед. Обикновено има две настройки - на кубчета или натрошен лед. Вторият случай е при по-скъпите модели, които са снабдени с вграден нож за получаване на натрошен лед. Водата може да бъде в отделен контейнер или чрез връзка с водопроводната система. Понякога ледоганераторът е в комбинация с дозатор генератор лед. 

 

Отделение с ниска температура (FreshZone)

Зоната с ниска температура (нулева температура) или зона със запазване на свежестта е предназначена за пресни продукти, които не трябва да се замразяват. Температурата в камерата е от 0 °С до 4 °С. При някои модели на хладилници тя е разделена на зона с влажен и такава със сух въздух. В сухата зона относителната влажност е 50% и е предназначена за съхранение на прясна риба и месо, а в другата е 100% - подходяща за съхранение на плодове и зеленчуци. Когато плодовете се съхраняват при висока влажност, техните качества и свежест се запазват по-дълго време, поради което това отделение е известно още под названието Freshzone.

 

Отделение с температура 0 °C

Отделение при 0 градуса.  Тази температура значително забавя биологичните и химичните процеси в продуктите, което им позволява да останат свежи 3 пъти по-дълго.

 

Допълнителни камери:

 

Камера за вино

Тази  камера, осигурява оптимална температура и влажност за дългосрочно съхранение на вино. Може да бъде оборудвана с филтър с активен въглен, който премахва миризмите. В камерата има отделни стелажи (поставки) за бутилките, а в някои случаи може да има отделения за различните видове вино, за да се поддържат най-добри условия на съхранението им.

 

Мини-бар

Отделна камера за съхранение на напитки. Тя има собствена врата, при което напитките могат да се извадят без да се извършва достъп до хладилника. Поради тази причина в хладилника влиза по-малко горещ въздух и намалява вероятността от повишаване на температурата.

Управление:

 

Механично управление – най-често срещаният тип управление. Контролът на температурата се извършва чрез термостат. Този вариант не осигурява прецизен контрол. Промяната на температурата се извършва с въртящ се ключ, който има определен брой степени. Няма точно определена температура за всяко ниво на термостата. При тези хладилници наборът от функции е ограничен. Много често настройката на температурата е обща за хладилника и фризера. Липсват функции като коригиране на влажността и други.

 

 

Електронно управление

Електронното управление позволява задаване на точна температура (в градуси). Хладилниците с електронен контрол освен прецизна настройка на температурата са снабдени и с много повече функции, като: допълнителна конвенция за оптимална ефективност, регулиране на влажността и други. Някои модели са снабдени с външен дисплей, който показва текущите настройки. Тези хладилници са по скъпи от горепосочените.

Компресор:

Компресорът е основен компонент на охлаждащата система. Съвременните хладилници разполагат с един или два компресора. Когато броят им е два означава, че са две независими охлаждащи системи, едната осигурява охлаждане във хладилника, а другата във фризера. 

 

 

Хладилници с един компресор

Те са с опростен дизайн и евтини, но ако са с голям размер (Side-by-Side) не са толкова  ефективни и удобни, колкото с 2 компресора. Хладилниците с вътрешна и горна камера както и по-голямата част от хладилниците с фризер са с 1 компресор.

 

Хладилници с 2 компресора

Тези хладилници са удобни, защото те позволяват по-прецизен контрол на температурата в хладилника и фризера. Натоварването се разпределя на двете системи и осигуряват по-точен контрол на температурата. Например, когато сте отворили вратата на фризера, температурата се повишава, термостатът реагира единствено за фризера и се включва само неговата охладителна система. При тях е възможно да се изключи само хладилникът, докато го размразявате, а фризерът да продължава независимо своята работа. Недостатък е високата им цена.

 

Инверторни компресори

При тези компресори е наличен допълнителен модул наречен инвертор. Неговата функция е да регулира мощността на компресора във всеки един момент от работното време за да осигури най-оптимална мощност без да се изразходва допълнителна енергия.

Инверторните компресори имат следните предимства:

- Могат да работят при по-ниски обороти - при запазване на текущата температурата и при по-високи – в режим на бързо замразяване и бързо охлаждане, при което много бързо достигат необходимата температура.

-  По-малка консумирана на енергия спрямо конвенционалните – клас А или А++;

-  Плавно включване и изключване, което ги прави по-безшумни;

- По-малко натоварване при стартиране, което допълнително удължава експлоатационния им период. Голямото натоварване и силните вибрации при включване и изключване на компресорите са най-големия им недостатък и това многократно скъсява живота им.

 

Може да се отбележат следните основни предимства на хладилниците с 2 независими охлаждащи кръга:

По-дълъг експлоатационен живот на компресорите – те извършват 2 пъти по-малко работа в сравнение с хладилник с един компресор;

Производителността на компресорите е по-висока, по-мощни са и им е необходимо по-малко време за достигане на определена температура;

По-добро управление – може да се извърши независима настройка на температурите в хладилника и фризера.

Размразяване:

При отваряне на хладилника в него навлиза въздух, който съдържа изпарения. Вътре в хладилника те се кондензират и се превръщат в скреж. За да се предотврати този проблем, производителите използват различни системи за размразяване на хладилника:

 

NO FROST

Системата, която предотвратява образуването на скреж в хладилника. Вентилатор осигурява циркулация на въздуха, в резултат на което влажният въздух се отправя в специално отделение и скреж не се образува в хладилника. Периодично, вентилаторът изключва, скрежът се топи  водата се отделя във ваничка, след което тя се изпарява. Тази система може да бъде както в хладилника така и във фризера. Когато функцията NO FROST е във фризера и хладилника се нарича пълен NO FROST. Имайте в предвид, че функцията обезвлажнява въздуха в хладилника, което означава, че е необходимо някои от продуктите в него да бъдат опаковани.

 

Drop-размразяване

Системата е проста и ефективна. Тя предотвратява заскрежаването на хладилника и по този начин няма нужда от размразяване. На задната част на хладилника е разположен охладител. Хладилникът през определено време спира своята работа и по-време на паузите натрупалият се скреж започва да се размразява. Под охладителя е разположен отвор с тръбичка, посредством който водата се изтича и се отвежда във ваничка, която се намира в близост до компресора. Компресорът по време на работа се затопля и започва да изпарява водата от ваничката.

 

 

Автоматично размразяване

При всяко отваряне на хладилника в него постъпва топъл въздух, който кондензира по студените части и се превръща в лед. Охлаждащата част се вгражда в задната стена, при което водата се кондензира там под формата на тънка ледена корица. В паузата в която хладилникът не работи, този лед се стапя и се оттича по улей в задната част на хладилника, водата се събира във ваничка над компресора, а от там тя се изпарява в околния въздух под въздействието на топлината отделяна от компресора. В новите модели е организирана система за циркулация на въздуха и с вентилатори.

 

 

Ръчно размразяване

То говори само по себе си. Това означава, че веднъж годишно, ще трябва да изключите и да размразите фризера. Ние предлагаме само хладилници с автоматично размразяване, тъй като се отличават с по-добро качество.

Характеристики:

 

Енергиен клас

При избора на хладилник трябва да се обърне специално внимание на енергийната ефективност. Енергиен клас може да бъде от А до G, където клас А, отговаря на най-добрите показатели за енергийна ефективност, а клас G - съответно на най-лошоте. Хладилниците, които са с клас на ефективност от А до В са с ниска консумация на енергия. В момента се произвеждат модели, които имат потребление на енергия по-малко от това на клас А и се означават с А+ или А++. Хладилниците, които са с по-висок енергиен клас са по-скъпи.

 

Капацитет на замразяване

Приблизително количество хранителни продукти, чиято температура за 24 часа може да се намали от стайна до минималната температура на фризера. За битови хладилници капацитет до 10 кг е напълно достатъчен.

 

Поддържане на запазване на температурата

Благодарение на високото качество на термоизолацията, много хладилници са способни да поддържат достатъчно ниска температура вътре, дори по време на прекъсване на захранването. Колкото по-голямо е това време, толкова по-добра е изолацията на хладилника.

 

Ниво на шума

Това е средното ниво на шума, на един хладилник. Шумът на 40 dB отговаря на нормален човешки говор.

 

Най-ниска температура във фризер

Това е най-ниската температура, която може да поддържа фризера в стандартен режим.  В зависимост фризерите, те са отбелязани със звездичка (*). Една звездичка отговаря на -6 градуса и в зависимост от броя им има следните случаи:

една звезда (*)-6 ° C

две звезди (**) -12 ° C

три звезди (***) означава -18 ° C

четири (****) -24 ° C.

 

Климатичен клас

Климатичният клас определя температурата на околната среда, в която хладилника работи нормално. Работните температури са аналогични на температурните зони и в зависимост от тях се различават следните климатични класове:

  • N 16-32 °С

  • SN 10-32 °С

  • ST 18-38 °С

  • T 18-43 °С

В момента по-голямата част от хладилниците, които се предлагат са с климатичен клас N и SN. В редки случай температурата в летния сезон може да бъде по-висока от 32 °С. Поради тази причина производителите започнаха да произвеждат хладилници с по-широк температурен диапазон - N-ST или SN-ST.

Допълнителни функции и възможности:

 

Отстраняване на миризми

Някои продукти, като например пушена риба, има силна специфична миризма, която може да се поеме от други продукти. За да се премахне, се използва система за пречистване на въздуха, която премахва миризмата. В резултат на това храната ще запази своя естествен аромат и свеж вкус. Премахването на миризмата се извършва чрез циркулация на въздуха и преминаването му през специален филтър, което означава, че наличието на тази функция е само при хладилници с вътрешна конвекция.

 

Антибактериална защита

Хладилници с антибактериална защита имат специално покритие на вътрешната повърхност, както и на уплътнението на вратите. Това гарантира максимална защита от бактерии и подобрява съхранението на продуктите. Най-често покритието съдържа сребърни йони и периодът на ефективността му съответства на срока на експлоатация на хладилника.

 

Вентилатор

Вентилаторът осигурява по-бързо охлаждане на топлите продукти и възстановяване на температурата след отваряне на вратата. Чрез циркулацията на въздуха температурата се разпределя равномерно на всички рафтове.

 

Функция ваканция

Енергоспестяващ режим за периоди, през които хладилникът няма да се използва.

В този режим температурата в хладилника, която се поддържа, е 12°С. Тази температура е достатъчна за запазване на хранителните продукти и предотвратяване на образуването на мухъл и миризми.

 

Бързо замразяване и охлаждане

Принудителен режим, при който температурата във фризера се понижава много бързо (до - 24 °С). Това се извършва, ако е необходимо замразяване на голям брой продукти. Режимът трябва да се включи предварително за известно време (обикновено няколко часа) преди вкарването на продуктите.

 

Смяна на посоката на отваряне на вратата

Много хладилници имат възможност, за обръщане на посоката на отваряне на вратите.  В случай на проблеми с разположението или при поставяне на хладилника в малка кухня, това може да бъде решение.

 

Дисплей

Използването на дисплей улеснява управлението на хладилника и го прави по-удобно. Той е наличен при хладилниците с електронно управление. Обикновено те са оборудвани с повече функции, поради което и цената им е по-висока. Например при тях е възможна точна настройка на температурата (с точност до 1°С), показване на текущата стойност на температура и други.

 

 

Звуков сигнал на отворена врата

Ако продължително време вратата на хладилника или фризера е стояла отворена, се включва аларма. 

 

 

 

Индикация за повишена температура

Индикацията може да бъде чрез аларма или чрез светлинен сигнал. В зависимост от моделите е различно, а при някои е възможно да е комбинация от 2-та вида. Алармата може да се включи поради 2 причини: ако в хладилника са поставени голямо количество продукти, които са повишили температурата или вратата на хладилника е оставена отворена, в резултат на което температурата бързо се е повишила. По този начин се избягват критични повишения на температурата, които бавно ще бъдат възстановени.

 

Защита от деца

С тази функция се блокира управлението на хладилника и/ или възможността за отваряне на вратата.

Вътрешно разпределение:

 

 

Рафтовете

Рафтовете в хладилника могат да бъдат пластмасови, метални или стъклени. Последният вариант е за предпочитане - рафтовете от закалено стъкло са здрави, лесни за почистване, с гладка повърхност и стъклото не ограничава видимостта. Стъклените полици изглеждат по-елегантни и притежават не по-малко издръжливост от металните (много стъклени рафтове са предназначени за натоварвания до 20 кг.)

 

 

Някои рафтове в хладилника могат да се  регулират, а други не. Регулирането на височината на рафтовете Ви дава по-голямо удобство, тъй като можете лесно да регулирате височината и разстоянието между рафтовете, според Вашите желания.

 

 

 

 

Подвижни кутии с капак

 

    

Те са предназначени за съхранение на продукти (сирене, кашкавал), свежи плодове и зеленчуци. За по-голямо удобство, те могат да бъдат поставяни на лавицата на вратата.

 

 

 

 

Капакът на кутиите не позволява да се смесват ароматите на продуктите.


 

 

 

 

 

 

 

Поставка за бутилки

 

Дизайнът и разположението са съобразени с цел получаване на максимално удобство. Поставянето и изваждането на бутилките не изисква преместване на останалите продукти в хладилника, а поставените бутилки по никакъв начин не оказват влияние върху вътрешното пространство.

 

 

 

 

Подвижна поставка за яйца

 

Конструкцията на поставката не позволява разместване на яйцата, а капакът ги предпазва от счупване. Благодарение на дизайна те лесно се поставят, а при изваждане не се разместват.

 

 

 

 

 

Защита от преливане на излята течност

 

Стъклените полици са разположени в пластмасов кант, който е с по-голяма височина и предотвратява протичане на течност по целия хладилник.

0