Сравни
0 Количка
Категории

Как да изберем готварска печка?

 

 

 

 

В момента има както традиционни готварски печки с чугунени котлони, така  и скъпи високотехнологични модели. Модерните електрически фурни са не само дизайн, но притежават и набор от полезни и удобни функции, които увеличават удоволствието от готвенето. Ето защо проблемът с избора на готварска печка не се ограничава само в марката: "готварска печка Ariston, Indesit и Gorenje“. Всички производители на готварски печки се стремят да правят най-доброто и се съобразяват с тенденциите.

Изборът на готварска печка е свързан най-вече с нуждите за готвене.

Колко често готвите? Стремите ли се да приготвите ястията възможно най-бързо или искате да се насладите на готвенето? Кое за Вас е най-важно: готварската печка да се впише в интериора на кухнята или да бъде лесно готвенето?

Чрез отговорите на тези въпроси и нашата статия ще Ви помогнем да направите правилния избор на готварска печка. Нагоре

 

Какъв размер?

Височината на традиционната печка е 85 см, дълбочина - 50 или 60 см, но съществуват панели с регулируеми крачета, които позволяват височината да бъде точно съобразена с Вашите изисквания. Ширината може да бъде от 50 до 90 см. Най-често срещаните размери  са 50x50 см, 50х60 см и 60х60 см.  Те се вписват перфектно, дори и в малки кухни. Нагоре

 

Енергиен клас:

Консумацията на енергия може да бъде разделена в три класа в зависимост от консумираната мощност и ефективността й: 

А - икономичен клас

B - среден клас

C - високо потребление на енергия Нагоре

 

 

Вид на готварската печка:

Според вида готварските печки се разделят на газови, електрически и комбинирани (с газови и електрически котлони). Газовите печки са евтини и лесни и за експлоатация, от друга страна са електрически безопасни и някои модели притежават разширен набор от функции. Комбинираните системи съчетават предимствата на двата вида. Нагоре

 

Вид на котлоните (нагревателни зони):

В електрическите печки може да има 2 - 6 нагревателни зони, които се различават по вида на нагревателния елемент, скоростта на нагряване, диаметър, дебелина, форма.

  • Газови
  • Обикновени котлони
  • Бързонагряващи котлони
  • Стъклокерамични
  • Индукционни
     

 

Газови котлони

Брой редове (корони) на газови горелки

Брой газови горелки, както подсказва името, използват природен газ.

  • 2-коронни горелки: Броя на газовите горелки не е един, за разлика от стандартните газови котлони, а са в 2 редици, под формата на два пръстена. Тези котлони имат по-голям капацитет в сравнение с конвенционалните едноредови и по-равномерно се нагрява съда, които могат да бъдат особено полезни при пържене Нагоре
  • 3-коронни горелки:  Броят на газовите горелки е 3, под формата на три пръстена, един в друг. Такива горелки разполагат с по-голям капацитет и по-добро разпределение на топлината. Те подобряват качествата на приготвяната храна и предотвратяват залепването й

Система за сигурност

Тя се състои от защитен вентил, който не позволява внезапно изтичане на газ, ако при инцидент  започне да изтича или пламъка неволно бъде загасен. По този начин се гарантира безопасността по време на готвене. Нагоре

 

Чугунени плочи (котлони)

В традиционните емайлирани печки се използват чугунени котлони. Това са традиционните и най-често срещани електрически котлони. Те остават популярни поради своята проста конструкция и достъпност. Предимството им е, че в случай на повреда, имат ниска цена за подмяна. Те са здрави, с грапава повърхност, при която одраскванията не се забелязват. Основният им недостатък е, че загряват по-бавно от останалите видове и имат по-голяма консумация на електричество, която се дължи на времето необходимо за достигане на желаната температура. Ефективността на използваната енергия е 60% Нагоре

 

Бързозагряващи котлони

Те са маркирани с червена точка. При тях вместо спираловиден нагревателен елемент се използва тънка ивица метал, при което котлонът загрява много по-бързо. При включване на последна степен, мощността им е значително по-голяма от нормалните котлони. Те загряват за 7 минути, а на стандартните за 10. Недостатък - по-висока консумация на електроенергия в сравнение с обикновените котлони. Нагоре

 

Автоматични котлони

Те са отбелязани с бяла точка в средата. Оборудвани са със сензор, който определя температурата на съда за готвене. Предимството му е, че няма нужда да се включва на максимална степен и след известно време да се изключва или да се преминава към по-ниска степен. Тези котлони сами ще установят кога водата ври и автоматично ще се изключат и няма да предизвикат извиране на водата. Нагоре

 

Стъклокерамични котлони

По отношение на качеството и удобството, зоната нагрява бързо (за няколко секунди), а на сантиметри от нея повърхността е студена. Контролът на температурата в процеса на готвене е много по-лесен, от колкото при обикновените котлони. Нагоре

 

Индукционни котлони

При обикновените котлони, се нагрява първо котлонът и след това съдът. При индукционните котлони не съществува нагревателен елемент, а вместо него се използва източник на силно електромагнитно поле.  То създава ток в дъното на съда, който го нагрява.  По този начин се нагрява директно готварския съд ( дъното се явява нагревателен елемент ).

Енергийна ефективност – 90% от енергията се използва по предназначение. Загубите, които се получават, са от нагретия съд, който отдава топлина.

Бързина – готварския съд загрява веднага след като се включи плота ( 500 мл. вода кипва за 1 минута). Недостатък – високата цена. Нагоре

Принцип на работа на индукционния плот

Спестяване на енергия

Съдове подходящи за използване на индукционни котлони

Функции на индукционните плотове

 

 

Управление

Механично управление

Обикновено механичното управление е на принципа на въртящите се копчета. Готварските печки с това управление са с по-ниска цена, но с ограничени възможности.Нагоре

Електронно управление

При него контролът се извършва с помощта на бутони и светлинна индикация, която показва приемането на командите. Електронният контрол се извършва с електронен блок за управление. Тези готварски печки се характеризират с по-големи възможности спрямо печките с механично управление.Нагоре

Сензорно управление

При него контролът се извършва само с докосване на тъч панела. Той се счита за най-новата версия на електронния контрол. Модерните електрически печки са не само дизайн, но притежават и голям набор от полезни функции.  Поради липса на изпъкнали части тъчпадът е лесен за почистване. Някои модели разполагат с дисплей. В най-простия случай, той показва продължителността на готвене или оставащото време преди изключване на фурната. По-луксозните модели разполагат с меню за избор на програми за готвене. Именно заради това цената на тези печки обикновено е доста по-висока. Най-модернизираният метод за управление е изцяло тъч скрийн с помощта на голям LCD дисплей Gorenje's iChef. Нагоре

 

 

Работна повърхност

Работна повърхност – горната час на печката, на която са разположени котлоните. Тя може да бъде изработена от различен материал или с различно покритие, в зависимост от които биват:

Емайлирана повърхност

Емайлираните повърхности са най-често срещаните. Те са евтини, сравнително трайни, могат да бъдат направени в различни цветове. Въпреки това, емайлът има и своите недостатъци: трудно се почиства, податлив е на надраскване, а с времето се получават драскотини. Нагоре

Неръждаема стомана

Повърхността от неръждаема стомана може да бъде полирана или матова. Изглеждат стилно, здрави и устойчиви на механично въздействие и надрасквания, измива се по-лесно от емайлираната. Като недостатък може да се отбележи трудното поддържане на блясъка. За поддържане на неръждаема стомана са нужни специални почистващи препарати. Възможно е върху печката да се забелязват леки петна и отпечатъци от пръсти, което се дължи на силно гладката и лъскава повърхност.Нагоре

Стъклокерамична повърхност

Използва се при стъклокерамичните плотове и котлони. Тя представлява солидна плоска повърхност, под която са разположени нагревателните елементи. Стъклокерамничната повърхност има предимства пред емайлираната. Стъклокерамичните панели обикновено са с електронно управление, като почти всички са оборудвани със сензор за остатъчна топлина. Тази повърхност е здрава, устойчива на механични въздействия и високи температури,   може да издържа на температура до 600 градуса. При спазване на елементарни правила за поддържане, тя запазва дълго време своя привлекателен външен вид. За поддържането на външния й вид не са необходими специални препарати както при емайлираните печки, а единствено да се забърсват преди и след употреба. Тъй като е изцяло плоска, дава възможност за лесно движение и поставяне на съдовете, за разлика от обикновените котлони,  при които ако искате да поставите даден съд трябва да бъде разположен точно върху котлона. За производство на стъклокерамични плотове всички компании използват едни и същи материали от Германия, Франция и Съединените щати. Ето защо качеството на всеки един производител е на ниво. Недостатък - високата цена.Нагоре

 

 

Функции

Защита за деца

Система за безопасност, която позволява да се блокира контролният панел. Тази функция е полезна в семейства с малки деца.

Газ контрол

Система за сигурност за газови печки, при които се предотвратява изтичане на газ. С тази функция разполагат газовите фурни и котлони.

Електронна запалка

Газовите горелки имат самостоятелна функцията на запалване. Обикновено се извършва от електрическа искра.

Автоматично изключване

Автоматичното изключване е обикновено функция на фурната. Тя се изключва, когато дълго време работи без намесата на потребител или когато достигне много висока температура.

Контрол на врящата вода

Ако печката е снабдена с тази функция може да не се тревожите за кипване на водата. Когато поставите тенджерата, нагревателната зона се включва на пълна мощност, след като водата започва да ври, зоната намалява мощността си за да предотврати кипване на водата.

Индикатор за остатъчна топлина

Индикатор за остатъчна топлина се използва при стъклокерамичните печки. Той позволява да се определи дали повърхността е още нагрята, след като печката е вече изключена. Индикаторът може да бъде един за целия плот или отделни индикатори за всяка една нагревателна зона.

Освен обичайните индикатори, съществуват и такива, които показват колко висока е температурата и до колко тя може да се използва за затопляне на храната. Тези индикатори могат да имат 3 стойности:

  1. зоната все още не е охладена до безопасно състояние;
  2. нагревателната зона може да се използва за добиване на информация дали температурата е достатъчна за довършване на ястието;
  3. остатъчната топлина вече не може да се използва, защото е под 60°C. Нагоре

 

Автоматично разпознаване на съда

Нагревателната зона ще се включи само в случай, че върху нея е разположен тиган или тенджера. Допълнителна възможност на тази функция е възможността на нагревателната зона да се включи само в случай че готварския съд е пълен. Нагоре

 

 

 Фурна

 

Тип на фурната

Според начина на работа с газ или с електричество, фурните биват газови и електрически.

 

Газови фурни

 Газовите фурни бързо нагряват, но температурата се разпределя относително неравномерно.

 

Електрически фурни

При тях отнема повече време за загряване, но от друга страна, те осигуряват по-равномерно разпределение на отопление. Поради високата консумирана мощност, изисква кабела да бъде по-дебел и директно свързан към контакта, а не с разклонител както домакинските уреди. Нагоре

Характеристики:

Размер на фурната (обем)

Обемът на фурната може да се раздели на 2 вида: полезен и общ. Полезният е този, който може да се използва при готвене. Фурната е по-голяма толкова, колкото е по-голям нейния обем, но не забравяйте, че той оказва влияние върху размерите на целия уред. Нагоре

Мощност

Колкото по-висока е мощността, толкова по-бързо загрява, по-бързо се приготвя храната, както и в по-голямо количество, но обикновено високата мощност означава и висока консумация на енергия.

Максимална температура

Максимална температура на въздуха във фурната. Необходимата температура за нормално готвене е в рамките на 230-250 ° C. Ако температурата е по-малка продължителността на приготвяне на ястията ще се увеличи и е възможна по-голяма консумация на енергия. Нагоре

Студена врата

Някой фурни имат безопасни и енергоспестяващи студени врати (двойно стъкло). При топ моделите на водещите производители вратите са с три, дори четири стъкла. По този начин те остават още по-студени по време на работа на фурната, няма никаква опасност да изгорите пръстите си и пестите енергия.

Начини на позициониране на тавата:

Стандартно

При тях решетката, върху която се поставя тавата, се разполага в странични канали на фурната, посредством които може да се разполага на различна височина. Нагоре

Телескопични водачи

Те осигуряват следните предимства:

- напълно изваждане на тавата

- по-лесен достъп до тавата

- по-голяма стабилност

Мултифункционалните фурни позволяват едновременно готвене на няколко ястия, при които не се получава смесване на миризми. Нагоре

Почистване на фурната

Традиционно почистване

Ръчно почистване с препарати.

Температурно почистване

Замърсяванията на вътрешната повърхност на фурната изгарят до състояние на пепел и могат да бъдат лесно отстранени, без употребата на почистващи препарати. Температурното почистване има и своите недостатъци:

1.   Отделя се миризма при изгарянето на мазнините

2.    Цената на фурни с тази функция е доста по-висока

    3.   Значителната цена на електрическата енергия, която се използва за самото почистване

Каталитично почистване

То се извършва с помощта на специално вътрешно покритие, което ускорява отделянето на мазнините от повърхността. Процесът на почистването се извършва автоматично всеки път, когато се готви. След приключване на готвенето е достатъчно само да се забърше с влажна кърпа и мазнината се отделя от повърхността. Недостатък - по-ниска степен на почистване отколкото в случая на температурното почистване, поради което е необходимо след няколко готвения да се чисти по традиционния начин. С течение на времето ефективността на подобно покритие се намалява.Нагоре

EasyClear– лесно почистване

Този вид емайл е подходящ за тези, които използват фурната периодично или рядко готвят с мазнина. Емайлът е гладък и не е необходим специален препарат за почистване, а може само с влажна гъба. Нагоре

EcoClean емайл

EcoClean е последната иновационна почистваща система, която има специален емайл, благодарение на който почистването се извършва много бързо. Този метод е по-икономичен от температурното почистване и по-ефективен от катализаторното. Повърхността е изпълнена с микроскопични сфери от въздух, които абсорбират мазнините и миризмите по време на готвене.

При температура от 270 °C, когато мазнината влезе в контакт с въздушните сфери, тя ще бъде премахната от окисляващото действие на въздуха без неприятна миризма. След това фурната ще трябва да бъде просто забърсана. Предимствата на този метод на почистване за разлика от каталитичното е, че емайлът и неговата ефективност се запазват през целия период на експлоатация. Производителят Siemens нарича тази технология ActiveClean® и се претендира, че тя е 4 пъти по-ефективна и е с 10 пъти по-малко отделяне на миризма в сравнение с каталитичния метод за почистване. Този емайл се нагрява равномерно, при което се подобрява изпичането на храната. Нагоре

Водно почистване

Изсипва се в тава за печене половин литър вода, след което се поставя във фурната и се избира функцията водно почистване. След приключване на процеса, фурната се почиства като само се забърсва, без използване на почистващи препарати. Нагоре

 

Режими на готвене

  • Режимите на готвене могат да бъдат следните:
  • Горен нагревател
  • Долен нагревател
  • Горен и долен нагревател
  • Вентилатор
  • Затопляне с вентилатор
  • Вентилатор + долен нагревател
  • Вентилатор + горен нагревател
  • Грил
  • Инфра нагревател
  • Размразяване

Допълнителни функции и възможности:

Конвекция

С помощта на вентилатор и допълнителен нагревател разположен до вентилатора се осигурява допълнителна циркулация на горещия въздух и равномерно разделяне на топлината по целия обем на фурната - особено полезна функция  при приготвяне на тестени изделия. Нагоре

Размразяване

Готварската печка може да се използва за размразяване на храни.  В този режим температурата във фурната е относително ниска, близка до стайна температура, за да се причини размразяване на храната, като се запази нейния суров вид. Нагоре

Грил

Грил - устройство за приготвяне на храна със силно топлинно излъчване. Осигурява препичане на ястията до златисто кафяво. Снабдена е с въртящ се хоризонтален шиш. Въртенето осигурява равномерно изпичане. Подходящ е за готвене на пържоли, гювеч, барбекю.  Грилът може да бъде електрически или газов. Нагоре

Скара

Някои модели имат голяма и малка скара. Тя е подходяща за приготвяне на риба, пържоли и изпичане на ястия. Малката скара се нагрява единствено от централната част на нагревателя и е идеална за приготвяне на малки количества храна. Нагоре

Термостат

Използва се за регулиране и поддържане на необходимата температура във фурната. Нагоре

Таймер

Таймерът може да бъде електронен или механичен. Механичният таймер е в състояние да сигнализира за края на един период от време. Някои таймери автоматично изключват печката при изтичане на времето, други просто издават звуков сигнал. Електронен таймер може да осигури автоматично включване и изключване на котлоните или фурната в определено време, което ви позволява, например, сутринта да не отделяте време за затопляне на закуската. Нагоре

Въртящ се грил

Използва се да се направят няколко ястия, включително и барбекю. Въртенето може да бъде алтернатива на конвекцията. Нагоре

Заключване на вратите

Системата за сигурност на някои готварски печки осигурява заключване на вратата на фурната. Тази функция е полезна в семейства с малки деца. Нагоре

Запаметени ястия

Тази функция дава възможност за запаметяване на настройките за готвене на някои ястия: температурата и времето за готвене. Тази функция позволява да спестите време в готвенето, защото ще наблюдавате ястието много по-малко в сравнение с обикновените фурни. При някои модели програмите са предварително заложени във функциите на печката, подобно на микровълнови печки. Нагоре

0