Добре дошли в нашия магазин!
BGN
  • BGN
  • EUR
  • USD
BG
Продукти

0

Категории

Как да изберем климатик? Съвети при избор на климатик.

 

Изчисляване на мощността на климатика

 

1.        Изчисляване  

            Първо е необходимо да се определи мощността на климатика. За да се направи това, трябва да се имат предвид всички температури, постъпващи в стаята . Мощността на климатика трябва да бъде равна или малко по-голяма от получената стойност за компенсиране на топлинните загуби. В различните помещения, има две основни категории на термични натоварвания: топлинните натоварвания извън помещенията (на открито) и топлинните натоварвания в помещенията.

2.        Топлинни натоварвания, в резултат на външни условия:

a.         Топлопостъпления в резултат на разлика в температурата извън сградата през стени, тавани, подове, прозорци и врати. Температурната разлика между външната и вътрешната страна на сградата през лятото е положителна, в резултат на топлинния поток.

   b.         Топлопостъпления от слънчевата светлина през остъклена площ.

   c.       Външна вентилация на въздуха и проникването му в стаята (през пукнатини в дограма) създават допълнителни топлинни загуби.

 

3.        Топлинни натоварвания, в резултат на вътрешни източници.

 a.       Топлината, генерирана от хора.

 b .      Топ лината, генерирана от лампи и осветителни тела, домакински уреди - печки, хладилници, телевизори, компютри и т.н., както и промишлените и други съоръжения (изчисляването на тези топлинни натоварвания е доста сложно и се извършва, обикновено по време на пресмятане мощността на климатика).

 

4.        Формула за изчисляване мощността на климатика, според видовете топлинни източници :

a.        Q 1 - Топлинен източник, в следствие резултат от температурна разлика между вътрешен и външен въздух,  дори и от слънчевата светлина (Q 1) , се изчислява по формулата Q1 = V * qстт. , където V - обем на помещението в м3 ; qстт- специфичния топлинен товар е взето : 30-35 W / m3 - ако няма слънце в стаята, и 35-40 W / m3 - ако са налични големи прозорци на слънчевата страна;

b.        Q 2 - Топлинен източник, в резултат на различни видове оборудвания в помещенията (Q 2) . На един компютър и хладилник  средно се приема че отдават около 300 W, 100-200 W телевизор(LCD)…

c.        Q 3 - Топлинен източник, в резултат от хора, пребиваващи в помещението (Q 3). За изчисляването се приема че: 1 човек отдава 100 W (за офис), 100-300 W ( за ресторанти и места, където хората се движат повече);

           Крайният резултат от тези изчисления е равен на сбора от всички топлинни източници, като се прибавят 20 % резерв, или:  Q общо = (Q 1 + Q 2 + Q 3 )*1,2 W

 

5.        Избор на тип на климатика и неговото място.

 

           След изчисляване на необходимата мощност, следва да се определи и вида на климатика. Описание на всеки тип климатик, неговите плюсове и минуси, може да намерите във видове климатици.

         Видове климатици

 

1.       МОБИЛЕН КЛИМАТИК подходящи за тези, които често сменят мястото си на пребиваване. Имайте предвид, че мобилният климатик не е с много малки размери и тегло, чувствително по-шумен и с по-голяма консумация от Сплит-система. Отвеждането и освобождаването на горещия въздух от климатика се осъществява посредством гофриран маркуч (с диаметър 100 - 150 мм) през отворен прозорец или отвор в стената. Този недостатък на мобилните климатици ограничава както ефективността, така и подвижността на този уред.

 

 

2.       СПЛИТ-СИСТЕМА е най-популярният тип климатици. Най-разпространени са Сплит-системите с вътрешно тяло на стената в помещението. Те са сравнително евтини, компактни и почти безшумни. Имат разнообразен набор от функции и филтри. За монтажа им няма нужда от окачен таван и определено място във всеки интериор.Този вид климатик е най-търсен за монтиране в апартаменти, малки офиси, магазини и други подобни помещения.

 

 

 

3.       ПОДОВО-ТАВАНЕН ТИП. Има две възможности за монтаж. Първата е на тавана - най-често срещана в по-големи магазини или други промишлени помещения. Вторият вариант за монтаж на подово - таванен тип е на стената, близо до пода. Използва се за климатизиране на малки помещения, пълни с хора и техника. В този случай притокът на въздух от климатика отива нагоре, създавайки комфорт за присъстващите.

 

 

 

4.       КАСЕТЪЧЕН ТИП. Когато се климатизират  големи офиси и е наличен окачен таван, най-добре е да се използва Сплит-система - касетъчни и канални. Вътрешните тела на климатиците са почти изцяло в окачен таван, таван от гипс картон,  без да нарушават комфорта. Освен това, тези видове климатици много равномерно разпределят въздуха в цялото помещение, дори и няколко такива касетъчни и канални имат възможност да вкарват чист въздух равномерно и няколко помещения.

 

Моля, обърнете внимание, че всеки вид инсталация има определен диапазон на мощностите и от избора на вида й трябва да разберете, дали този тип инсталация е с необходимия капацитет.


                При избор на видове климатици трябва да се вземе предвид минималното разстояние от климатика до стените и/или тавана. За вътрешно тяло на климатик, с монтажна стена, разстоянието от него до тавана трябва да е 10-15 см. За вътрешните компоненти на касетъчни, канални системи, височината да не е по-малко от разстоянието между окачения таван и плочата. Също така имайте предвид, че потокът на въздух  не трябва да бъде насочен директно към хората. Това може да доведе до простуда. Важното, при избора на климатика, е да се сведе до минимум дължината на пътя между вътрешните и външните тела, както и намали броя на завои на медни тръби по пътя. Когато климатика работи в режим охлаждане, топлообменника кондензира вода, която трябва да бъде отстранена. За да се направи това, е нужно отводняване с дренажен маркуч. Обикновено се извежда навън - към улицата, терасата или в банята. В този случай при определяне на разстоянието, трябва да му се даде необходим наклон по цялата дължина, а ако не е възможно, се инсталират дренажни помпи. Външното тяло на Сплит-система касетъчни и канални трябва да бъде поставено на открито - стена, на покрива, на балкона или в помещение с добра вентилация. Желателно е външното тяло на климатика да се намира на лесно и достъпно място, с цел улесняване достъпа при бъдеща поддръжка. При инсталиране на външното тяло на първия етаж е за предпочитане да се създаде специална защитна клетка.

Избор на марка и функционалност на климатика

След като сте установили необходимата мощност и вида на климатика, може да се пристъпи към избора на самата марка на климатика. В този момент е необходимо да се определи оптималните за Вас цена, качество, спецификации.

Почти всички производители предлагат скъпо оборудване с голям набор от функции, както и относително евтина техника, с по-малък набор от възможности.

При сравняване на климатици от различни производители, но с почти същия набор от функции и характеристики, те могат да бъдат разделени на три ценови групи: висок клас, среден клас и по - нисък клас климатици.

КЛИМАТИЦИ ОТ ВИСОК КЛАС са Японски климатици с марки Daikin, Fujitsu, Fuji, Mitsubishi , General, Panasonic, Sharp, Hitachi, Toshiba, Sanyo. Климатици от тези марки са с най-висока надеждност, висок коефициент ( COP, EER ) и функционалност. Всички климатици от тези марки принадлежат към клас Hi-End.

КЛИМАТИЦИ ОТ СРЕДЕН КЛАС са климатици с марки Midea, Samsung, LG, Treo,  Всички климатици на тези марки са надеждни и имат различни функции, близки до Японските марки, но може да ги намерите на по-ниски цени.

КЛИМАТИЦИ ОТ НИСЪК ЦЕНОВИ КЛАС 

 

        Всички климатици имат един основен набор от функции, както и различни допълнителни функции.

 

Основната функция на климатика е охлаждане, въпреки че вече почти всички работят и на отопление. Общо взето климатичната инсталация не вкарва чист въздух от вън или пък да го пречиства в помещението. Изключение правят някои модели на Сплит-система касетъчни и канални  Daikin, които се използват за да осигуряват чист въздух в помещенията.

Магазини

Услуги

 

Поръчки и доставка

 

Връзка с нас

 

Technika.bg